Како да ја проучуваме Библијата?

 • : Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 991.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 701.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/filter.handlers.inc on line 526.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/filter.handlers.inc on line 526.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_many_to_one::init() should be compatible with views_handler_filter::init(&$view, $options) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/filter.handlers.inc on line 1488.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/argument.handlers.inc on line 632.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_display::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/plugins.inc on line 1775.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_display::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/plugins.inc on line 1775.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/plugins.inc on line 2946.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/plugins.inc on line 3518.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/includes/plugins.inc on line 3518.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/modules/node.views.inc on line 1136.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_file::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/modules/system.views.inc on line 227.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_term_node_tid::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/modules/taxonomy.views.inc on line 960.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_upload_description::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/modules/upload.views.inc on line 264.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_user::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/modules/user.views.inc on line 405.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_user_name::value_submit() should be compatible with views_handler_filter_in_operator::value_submit($form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/modules/user.views.inc on line 742.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_user_name::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/modules/user.views.inc on line 742.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home1/calledto/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 701.

"Проучувај за да бидеш одобрен пред Бога, работник кој не треба да се срамува и кој правилно го разбира словото на вистината" (2. Тимотеј 2:15). Библијата не е икона која ќе ни донесе среќа ако само ја поставиме на полица во нашиот дом. Единствен начин за Библијата во нашиот дом да ни биде од полза е ако истата ја проучуваме.

Но каде да започнеш? Како да ја проучуваш Библијата? Можеби си мислиш: "Толку многу луѓе имаат многу различно разбирање на Библијата. Како можам да се надевам дека ќе дојдам до вистината? Зар нема да бидам збунет ако се обидам да ја проучувам Библијата?"

Вистина е дека постојат голем број на различни мислења за тоа што е вистина. Но ти сепак можеш да ја најдеш вистината. Ти можеш да ја разбереш Библијата ако ја проучуваш според нејзините сопствени насочувања за како истата да биде разбрана. Подоле следат библиски инструкции за тоа како "правилно да се разбере словото на вистината."

 1. Пред да ја отвориш Библијата моли се за Светиот Дух да ти помогне.
 2. Светиот Дух "ќе ве поучи на сите работи и ќе ве потсети за сè" (Јован 14:26). "Тој ќе ве упати во сета вистина" (Јован 16:13). На крај, Тој е Оној кој ја инспирирал Библијата. (2. Петрово 1:21).
 3. Библијата прифати ја онака како што таа се изјаснува. Биди внимателен и не дозволи некои идеи кои што ги имаш во умот да го потемнат она што Библијата се обидува да го каже. Одбегнувај ги "зборовите научени од човечката мудрост, туку (слушај ги оние) кои Светиот Дух ги поучува, споредувајќи ги духовните работи со духовното" 1. Коринтјаните 2:13.
 4. Имај го на ум јазикот на симболи. На пример, Библијата вели дека во пророштвото, водата претставува луѓе (Откровение 17:15) а ѕвер претставува царство (Даниел 7:23). Кога не се користи јазик на симболи, тогаш значењето прифати го буквално. Кога на пример Библијата во Излез 20:11 вели дека "за шест денови Господ го создаде небото и земјата," тоа значи токму тоа – шест буквални дена од по 24 часа.
 5. Читај во контекст. Ние некогаш можеме да се збуниме ако се обидеме да разбереме некој стих надвор од пасусот во кој е даден. Читај ја целата глава. "Целото Писмо е од Бога вдахновено" 2. Тимотеј 3:16.
 6. Споредувај го секое учење со Библијата. Кога некои луѓе слушале како апостол Павле поучува, тие "секој ден го испитуваа Писмото дали е така" Дела 17:11.
 7. Спореди ги сите библиски стихови кои важат за одредена тема. Понекогаш еден библиски писател една тема ја прави појасна отколку што тоа некој друг библиски писател го прави или пак дава дополнителни информации. Библијата сама себе ќе си се објасни ако ние тоа и го дозволиме. Читајќи "тука малку и таму малку," (Исаија 28:10) ние можеме да добиеме целосна слика. Исус го правеше тоа, бидејќи ние читаме дека "почнувајќи од Мојсеја и сите пророци, Тој им протолкува што е пишано за Него во целото Писмо" Лука 24:27.

Ако сакаш да ја проучуваш Библијата споредувајќи важни стихови од целата Библија кои зборуваат за одредени теми, ние ти го препорачуваме дописниот библиски курс "Восхитувачки Факти." Курсот се состои од 27 лекции кои покриваат важни библиски теми и тие лекции можеш да ги проучуваш бесплатно он-лајн или преку пошта.

Кликни тука за да го проучуваш курсот он-лајн

Пополни формулар подоле за да ја добиеш првата лекција по поштаЛекција 1
Зошто можеш да и веруваш на Библијата

Лекција 2
Потеклото на злото

Лекција 3
Како да се добие Христовиот бесплатен дар на спасение?

Лекција 4
Како ќе изгледа рајот?

Лекција 5
Како да се има среќен брак?

Лекција 6
Блиската поврзаност меѓу законот и благодатта

Лекција 7
Божјиот тест на верноста

Лекција 8
Славното Христово второ доаѓање

Лекција 9
Значењето и начинот на крштавање

Лекција 10
Мистеријата на смртта

Лекција 11
Библискиот опис на пеколот

Лекција 12
Што ќе се случува за време на милениумот?

Лекција 13
Библиски факти за исхраната и здравјето

Лекција 14
Како Божјиот закон донесува слобода?

Лекција 15
Кој е Антихристот?

Лекција 16
Трите ангели од Откровение 14 глава

Лекција 17
Што прави Исус во небесното светилиште?

Лекција 18
Кога започнал судот?

Лекција 19
Дали си подготвен да се соочиш со Судијата?

Лекција 20
Жигот на ѕверот

Лекција 21
Соединетите Американски Држави во пророштвото

Лекција 22
Големата измама на сатаната

Лекција 23
Идентификување на Божјата црква на последокот

Лекција 24
Што вели Библијата за пророците и визиите?

Лекција 25
Божјиот план за финансиски просперитет

Лекција 26
Начела за радосен христијански живот

Лекција 27
Кој е гревот што Бог не може да го прости?

Доколку сакате да ја проучувате Библијата по дописен пат,
внесете ги Вашите податоци во формуларот и притиснете "Испрати"

име и презиме:

улица и број:

место:

телефон:

е-mail: